School
Kleuterschool
De eerste herkenbare herinnering was het maken van een officiële foto met mijn broer en zus op de kleuterschool achter de gereformeerde kerk. Mede op initiatief van mijn vader werd er een nieuwe christelijke kleuterschool gebouwd, waar ik een jaar lang naar school ging. Herinneringen. Poepen achter de school. Vechten om de wielen van een houten (blokken) kar.
Lagere school
Omdat ik in mei geboren was en de lagere school pas in september begon, besloten mijn ouders dat ik de eerste klas moest overslaan. Daartoe kreeg ik bijles van Juffrouw Piet op de kamer die ze huurde aan de ?? laan. Het enige wat ik mij van de kamer herinner is de zure stank die er hing.
Na 3 maanden in de eerste klas ging het nieuwe school jaar naar klas 2.
De onderwijzers in klas 2, 3, 4, 5, 6 (Anema, hoofd van de school)
ULO 1959
Omdat de kwaliteit van de lagere school matig was waardoor mijn oudere broer grote problemen kreeg op de lagere school besloten mijn ouders mij een jaar naar de lokale ULO te sturen als brugklas naar het lyceum in Dokkum.
Meedoen met NCRV quiz
In deze jaren was er een hele populaire quiz op de radio voor leerlingen van ULO scholen. Uit elke klas mocht er een leerling meedoen. Onze ULO organiseerde een selectie van kandidaten door een serie vragen in dezelfde stijl als de echte quiz aan alle studenten voor te leggen. Voor de eerste klassen won Dick Fuikschot de competitie en was ik tweede. Omdat Dick F. ziek was toen het team naar de studio in Hilversum moest, mocht ik mee. Meneer ?? was de teamleider. Aangekomen in Hilversum, stelde hij voor bij de Chinees te gaan eten. Echter toen er besteld moest worden namen alle leerlingen, kip met friet en appelmoes en was meneer?? de enige die nasi rames at.
’s Middags werd de quiz live uitgezonden op de radio. Na de vraag, mocht degene die het wist naar de microfoon lopen om het antwoord te geven. Dat was de meestal de 4de klasser (Sijtze Pilat) Op de vraag hoe het instrument heette waarmee men op zee de positie bepaald, was het mijn beurt. Omdat mijn broer Flip zo’n instrument op de zolder van netten schuur van mijn Opa in Katwijk aan Zee had gevonden en mee naar huis had genomen, wist ik dat zo’n apparaat een sextant genoemd werd. De uitslag op deze middag was onbeslist omdat beide teams alle antwoorden wisten. In de volgende ronde werd onze school uitgeschakeld.
1960-1963 Lyceum Oostergo Dokkum
Na een jaar in Buitenpost naar de ULO te zijn geweest als een soort brugklas, ging ik naar het Christelijk Lyceum in Dokkum. Van Buitenpost naar Dokkum is het 15 kilometer. We gingen met een man of 5 op de fiets naar school. Door weer en wind. Alleen als er ’s winters een dikke laag sneeuw lag gingen we met de trein en de bus. We waren dan meestal binnen een paar dagen snotverkouden van alle bacteriën die in het openbaar vervoer in de lucht hingen.
Onderweg naar Dokkum sloten allerlei groepen andere scholieren aan totdat er uiteindelijk een 30 tal jongens en meisjes in rijen van 8 langs de Dokkumer trekvaart fietsten. Ieder jongen kreeg een beurt om op kop te rijden om de wind te breken over een traject dat vaak tussen 2 bruggetjes lag en misschien een kilometer lang was.
Als het regende trokken we een regenpak aan en als het vroor een krant tussen je hemd en je trui. ’s Zomers was het een schitterende tocht die je voor je plezier reed, maar in de herfst met harde wind en regen was het geen pretje.
In deze tijd gingen we zaterdagochtend ook nog naar school en toen ik ‘vree’ met EC die in Holwerd woonde, fietste ik zonder klagen wel 90 km op een dag.
Als volgt: Eerst naar school en weer terug naar BP (30 km) dan ’s avonds via Dokkum naar Holwerd om EC op te halen (25 km) na het feest EC naar huis brengen (10 km) en vervolgens weer naar BP (20 km) in totaal dus 90 km.
Leeuwarden 1963-1965
1963 C-HBS Leeuwarden
Wilco Alkema
Evelien Claassen
Frankrijk
Duitsland