29-11-79 Maaike

Omdat er naast schelpen zoeken op het rif en lezen weinig anders te doen was, besloten wij een kind te maken. En dat ging vrij vlot.
Nynke was een probleemloze aanstaande moeder aan wie je nauwelijks kon zien dat ze zwanger was. We wilden wel dat de geboorte in Nederland zou plaats vinden. Ik was inmiddels bezig met een andere baan in Kenya en het leek er op dat we ruim op tijd samen naar Nederland zouden gaan. Maar zoals altijd duren dit zo zaken langer dan gehoopt. Nynke kon niet langer wachten want ze was al 8 maanden zwanger en vliegmaatschappijen nemen geen zwangere passagiers mee die minder dan 6 weken te gaan hebben.

Ze ging dus alleen. Een echte wereldreis. Van Dreketi met de auto naar Labasa (2 uur gravel road), met een Trilander naar Suva (3 kwartier) van Suva vliegen naar de internationale luchthaven in Nadi (3 kwartier) van Nadi naar Hawai ( uur) van Hawai naar Los Angeles (??? Uur) Van Los Angeles naar London (?? Uur) Via Miami (???) Maar omdat London dicht zat vanwege de mist moest er uitgeweken worden naar Manchester waar ?? uur gewacht moest worden en tenslotte naar Schiphol (?? Uur) waar Mem haar op stond te wachten. Ze was toen wel volledig aan haar end en is meteen bij tante Lysbeth in Badhoeve dorp in bed gekropen.
??? later met Mem naar Hantum vertrokken om daar op de dingen die zouden gaan komen, te wachten.
Maar wie er ook kwam, ik niet. Ik zat nog steeds op een bevestiging te wachten van mijn nieuwe baan in Kenya. Totdat ik een week voor de uitgerekende datum besloot te vertrekken. Dezelfde lange weg. Ik heb een nacht in Los Angeles geslapen en in die nacht is Maaike geboren. Om ?? in de nacht braken de vliezen en is Nynke met haar zus Teadske naar de Sionsberg in Dokkum gereden, waar Maaike vrij vlot ter wereld kwam.
Ik kwam op Schiphol aan en belde mijn schoonmoeder maar die gaf geen gehoor, vervolgens belde ik mijn ouders en die vertelden mij dat Maaike geboren was. Ik ging per trein naar Zwolle waar mijn vader mij op stond te wachten. Via Ommen, waar ik mijn vaders auto mocht lenen naar Dokkum gereden waar ik voor het eerst mijn dochter zag. Wij waren blijde en trotse ouders.
Omdat we tijdens ons eerste verlof in Nederland er achter gekomen waren dat altijd bij andere mensen logeren niet plezierig was, hadden we een zomerhuis gekocht in een bungalow park (De Wildbaan) 3 km buiten Ommen. Het was net opgeleverd, maar we hadden al meubels en spulletjes gekocht. Mijn ouders (???) hadden het huisje ingericht en toen wij er na enkele weken (??) aankwamen, waren we een zeer tevreden en gelukkig gezinnetje, die alles moesten leren hoe je een baby moet behandelen. Dit was eind November. We kregen vervolgens een hele strenge winter (min 18 graden) met heel veel sneeuw. Zelfs zoveel, dat er dagen waren dat we ons huis niet uit konden, maar dat vonden we geen enkel probleem, want met voldoende voorraad, dubbel glas, centrale verwarming en een open haard, hadden we genoeg aan elkaars gezelschap.
Omdat tante Truus haar huis niet uit kon vanwege een gebroken heup, mochten wij haar DAF lenen in ruil voor het doen van boodschappen en een stel nieuwe banden. Met haar autootje en Maaike in een reiswieg op de achterbank reden wij door heel Nederland en als de tocht lang was, stopten we op een parkeerplaats om Maaike de borst te geven.