Het ceremoniële bronzen zwaard van de Ommerschans

Onlangs heeft het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden het zgn ceremoniële bronzen zwaard van de Ommerschans aangekocht voor het idioot hoge bedrag van € 550.000

Dit zwaard (samen met andere bronzen voorwerpen) werd in 1894 gevonden door Geert Remmelts in het Ommerveld tussen Witharen en Ommerschans.

Hij bracht de voorwerpen naar de jachtopziener Seemann van het landgoed dat eigendom was van de Duitse familie Lüps.

Seemann bewaarde de voorwerpen in een kast tot 1927, waarna ze door de familie Lüps na de verkoop van het landgoed zijn meegenomen naar Duitsland.

Indertijd heeft de heer Holwerda, directeur van het RMO geprobeerd het zwaard aan te kopen voor het aanzienlijke bedrag van 500 gulden maar daar ging de familie Lüps niet mee akkoord.

Nu hebben de nazaten van de familie Lüps het zwaard laten veilen door Sothesby’s in London en bracht het de ongelooflijke hoge som van € 550.000 op. Ik vraag mij dan ook af wie de andere geïnteresseerde partij was.

Overigens zijn er inmiddels minstens 6 exacte replica’s van het zwaard in omloop die nauwelijks van het origineel te onderscheiden zijn

Diederik Koning, Ommen

Uit Oud Ommen:

In Ommen en Nieuwleusen bevinden zich drie replica’s van dit indrukwekkende zwaard. Het Streekmuseum en het Tinnen Figurenmuseum in Ommen hebben er elk één. Museum Palthehof in Nieuwleusen heeft het derde exemplaar, plus de mal in eigendom. De heer Hendrik Schoemaker (97 jaar) heeft in 1990 de mal vervaardigd waarmee de bronzen afgietsels in Zwolle zijn gemaakt. De drie replica’s zijn in opdracht van het bestuur van “De Darde Klokke” gemaakt – opdat het zwaard niet vergeten zou worden in Ommen.

Op 8 november 1991 zijn de replica’s overhandigd door mw. Drijber, toenmalig wethouder in Ommen, aan de directeuren van het Tinnen Figuren museum, het Oudheidkundig museum, en aan dhr. Hendrik Schoemaker, vanwege het vervaardigen van de mal een exemplaar voor zijn Oudheidkamer.

Geert Remmelts was bosarbeider en op zoek naar twijgen om bezems van te maken.

Hij had zeker geen metaaldetector. De voorwerpen moeten dus min of meer bloot aan het oppervlak hebben gelegen.

Waarom deze schat op die plek. Er waren daar geen nederzettingen in de buurt. Wel in Dalfsen en in de Junner Koelanden.

Als deze schat aan een rijk en belangrijk persoon hebben behoord, waarom werd dit dan zo onceremoniëel achtergelaten in the middle of nowhere.

Koper en tin wordt niet in Nederland gevonden. Waar werd dit zwaard vervaardigd?

Volgens de Erfgoedwet geldt de zgn schatvindersregeling als de eigenaar van het object niet meer kan worden achterhaald. Na 3.500 jaar was dit overduidelijk het geval

De vondst is dan het gedeelde eigendom van de vinder en de grondeigenaar van de plaats waar het object is gevonden.

De zaak zal inmiddels wel verjaard zijn maar in principe zouden de erfgenamen van Geert Remmelts nu recht hebben op het mooie bedrag van € 275.000. Mogelijk verdient dit verder onderzoek.

Mag Nederlands erfgoed meegenomen worden naar het buitenland?

Wie waren de andere partijen die zulke bedragen over hadden voor dit zwaard dat alleen voor de geschiedenis van Nederland belangrijk was?