Nyeri 1979-1981

Nyeri Kenya voordeur-min
Nyeri Kenya-min

In het voorjaar van 1979 vertrok ik naar Nyeri in Central Province in Kenya om kleinschalige irrigatie projectjes aan te leggen. Nynke bleef thuis met Maaike, totdat ik een huis gevonden had.
Het Outspan Hotel in Nyeri had vrijstaande bungalows te huur, waar ik er tijdelijk een van huurde. Mijn buren waren ook Nederlanders (Henk en Marjanvan der Huls) met een zoontje.
En toen kon Nynke komen. Ik had inmiddels een Austin Mini gekocht omdat onze nieuwe Peugeot 504 nog wel even op zich liet wachten. Nu is een Mini niet een echt geschikte auto voor de wegen in Kenya waar de potholes vaak dieper waren dan de diameter van de bandjes van de auto.
Ik haalde Nynke op bij de airport van Nairobi en we konden net alle bagage en de reiswieg met Maaike in het autootje kwijt. Na een nacht in het Pan Afric Hotel te hebben geslapen, vertrokken we de volgende dag naar Nyeri, een tocht door het zeer dicht bevolkte Central Highlands. De eerste ?? weken zaten we heel tevreden in onze bungalow bij het Outspan Hotel, waar we algauw goede vrienden waren van Henk en Marjan. En waar we Maaike soms konden achterlaten om op huizenjacht te gaan.
In de oude koloniale residential area vonden we een leuk huis met een enorme tuin dat het eigendom was van een Indiase advocaat. We besloten het te nemen.
Van de Nederlandse Ambassade kregen we een inrichtingstoelage en daarmee heb ik (alleen) bij een meubelzaak in Nairobi het nodige meubilair aangeschaft. Niet helemaal onze smaak maar er was niet veel keus. Met het hout van de verhuiskisten maakte ik bedden en boekenkasten. Zodat we na ?? maanden in ons huis konden trekken. Een paar huizen verderop woonden Aart en Gozien van der Schans, een jong stel uit Nederland met een zoontje. Hij was ingenieur bij het Ministerie van Openbare Werken en zij werkte in het lokale ziekenhuis als verpleegster. Via hen werd ons een dienstmeisje Catherine Wambui aanbevolen en die hebben dan ook in dienst genomen. En daar hebben we nooit een dag spijt van gehad.
Toen we nog maar net een paar dagen in het huis zaten, kwam er een jonge man aan de poort vragen of hij tuinman kon worden. Hij kwam heel plezierig over en we hebben hem (Rueben, een Luo) ook aangenomen. Via hem kwamen we aan onze nachtwacht Ole ??, een Samburu, die de hele nacht in een huisje bij het hek zat te waken (en ook veel te slapen)
In Nyeri woonde nog een Nederlands echtpaar Jacques en Ricky op de Laak. Hij werkte ook voor de Nederlandse overheid als agronoom op een irrigatie project in Kibirigwe zo’n 20 km ten Zuiden van Nyeri.
Na enkele maanden kregen wij het verheugende bericht dat onze Peugeot 503 Stationwagon was aangekomen in Mombassa.
Wij lieten Maaike achter bij Marjan en gingen met de Mini naar Nairobi om met de nachttrein naar Mombassa te rijden. Een ervaring op zich. We hadden een cabine voor ons twee met bunkbedden. ’s Avonds kwam de steward langs om te melden dat er gedineerd kon worden in de restaurant wagon en ’s morgens werden we gewekt met thee op bed en een uitgebreid ontbijt. In Mombassa aangekomen stond er een agent van de verhuizer klaar met alle papieren en konden we enkel uren later met onze nieuwe auto naar Nairobi vertrekken. Een schitterende tocht van een uur of 8 door wel 5 compleet verschillende klimaat en vegetatie zones.

In Nairobi aangekomen, stapte ik over in de Mini en reden we samen (Nynke in de Peugeot) naar Nyeri
Gerrit Bos en Jan ?? Stamppot eten en Klaverjassen