Werken op de kibbutz in Israël 1967 - 1968

In 1967 vroeg Frans Oranje een amice van SSR die inmiddels de studie had opgegeven en voor een reisbureau werkte dat gespecialiseerd was in reizen naar Israël, of ik geïnteresseerd was in een kibbutz reis. Dit hield in dat je de vliegreis zelf moest betalen maar dat kost en inwoning in een kibbutz verdiend werd met het meewerken op het bedrijf als appelplukker, in de gemeenschappelijke keuken, in de bijenteelt etc.

Natuurlijk was ik geïnteresseerd en zo vertrok ik met een groep jongemensen naar Israël voor een periode van 4 weken.

Het was enkele weken na de 6 daagse oorlog en er werd nog steeds gevochten. ’s Avonds lagen wij op het gazon  voor de eetzaal naar overkomende raketten te kijken die op de Golan vlakte werden afgevuurd.

We hebben een trip gemaakt naar de Golan vlakte waar veel door de Syriërs achtergelaten oorlogstuig stond. In de loopgraven lagen identiteitsbewijzen en persoonlijke bezittingen van de Syrische soldaten die klaarblijkelijk in grote haast en paniek gevlucht waren.

Ook was hier goed te zien hoe kwetsbaar het Noorden van Israël was omdat je van de Golan vlakte het hele gebied zou kunnen bestrijken met raketten en kanonnen.

Tijdens mijn tweede bezoek werkte ik in de bijenafdeling van de kibbutz. Dit hield in dat je ’s morgens vroeg om een uur of 4 bijenkasten moest verplaatsen in een groot gebied aan de voet van de Golan vlakte. Als de raten vol zaten  werden de kasten meegenomen naar de kibbutz waar met behulp van een centrifuge  de honing werd geoogst.

Omdat ik de enige was die ervaring had met boerenwerk o.a. met de handmelken, mocht ik meehelpen in de melkerij. Daar werkte Zahava, een beeldschoon meisje, die helaas weinig Engels sprak.

Ze wist me wel duidelijk te maken dat ze een grote fan was van de Beatles. De nieuwe lp Seargent’s Pepper Heart Club Band was net uit en ik heb van mijn minimale studenten toelage deze lp voor haar gekocht en deze via Frans Oranje aan haar gegeven.

Twee jaar later ben ik met dezelfde organisatie als reisbegeleider weer naar de zelfde kibbutz geweest. Zahave was inmiddels een dikke moeder geworden.