Nynke Avondwijding Jehova’s getuigen Schaatsen

Bij SSR was het gewoonte om elke woensdagavond een avondwijding te houden. Er werd dan een spreker uitgenodigd om een presentatie te geven van een of ander religieus onderwerp.

Op een van deze avonden gaf een Jehova getuige een lezing over zijn geloof en hoe slecht 144.000 gelovigen het eeuwige leven zouden krijgen. Tijdens zijn verhaal dwaalden mijn blikken meer en meer af naar een onbekend meisje met een grote bos blond krulletjes dat aan de bar zat. Ze kwam me heel vaag bekend voor maar ik had geen idee waarvan. Na de lezing ben ik naast haar gaan zitten en was zeer verbaasd dat zei mij vroeg of ik Kiele Koning was. (Omdat mijn jongste zus mijn naam niet kon uitspreken noemde ze mij Kiele en zo ben ik tot en met de derde klas van de HBS blijven heten).

Het bleek dat het krulletjes meisje ook in Dokkum op school gezeten had, maar zij zat twee klassen lager. Zij kende mij wel maar ik haar niet. De derde klas van de HBS was een jongensklas en ik zat in groepje van wat anderen als opscheppertjes zagen. Wij waren heel goed in sport en daagden alle andere klassen uit om het tegen ons op te nemen met volleybal, basketbal en voetbal. We wonnen meestal.

Daarnaast heb ik nog eens een hoofdrol vervuld in het jaarlijkse toneelstuk van de grote avond. Ook daarvan kende Nynke mij.

Wij hadden een gezellige avond waar we veel herinneringen aan school ophaalden. Het was in de tijd van de schaatswedstrijden met Art en Keessie en toen ze naar huis ging vroeg ik of ze bij ons op de kroeg naar het schaatsen kwam kijken en dat deed ze.

Toen ging het heel snel en werden verliefd op elkaar. Ik woonde destijds op de zolder van de studentensociëteit  Sela, een oude burgermeesterswoning. Ik deelde met Hessel Hessels een kamer, maar had wel een eigen slaapkamertje. Algauw bleef Nynke een keertje slapen en daarna zeer regelmatig.

Op een avond kregen wij ruzie en gingen we kwaad uit elkaar. Zij naar haar eigen kroeg en ik naar de mijne. Na de nodige biertjes te hebben gedronken en tegen het advies in van mijn vriend Klaas van Egmond ben ik met een fles sherry naar de sterflat op het Asserpark gefietst waar Nynke een kamer had. Omdat ze niet thuis was ben ik op haar bed gaan liggen en viel ik meteen in slaap. Een paar uur later werd ik gewekt door Nynke die met een andere aanbidder thuis kwam. Omdat ze ging koffie zetten in de gemeenschappelijke keuken en met haar vriendin Truus de situatie uitgebreid moest bespreken, zat ik met haar andere aanbidder op haar kamer. Ik weet niet waar we het over gehad hebben, maar het zal niet een boeiende discussie geweest zijn.

Het is vreemd dat ik het niet eens erg vreemd vond dat ze binnen een paar uur na onze ruzie al een andere vrijer mee naar huis nam.

 

Het liep gelukkig goed af en we werden weer goede maatjes.