Sigaren

Ik had de gewoonte om elke keer als ik op verlof naar Nederland ging een kleinigheidje voor mijn dienstmaagd Soek (die overigens al grootmoeder was) en Lung Mie,mijn oude tuinman mee te nemen. Toen ik weer eens aankondigde naar Nederland te gaan, wist Soek mij duidelijk te maken dat ze graag wilde dat ik een doosje sigaren voor haar meebracht.

 

Mijn kennis van het Laotiaans was zo gebrekkig dat ik haar niet kon vragen naar het hoe en waarom. Maar omdat ik dacht dat haar man misschien graag een sigaartje rookte, vond ik het verzoek helemaal niet zo vreemd.

 

In Nederland kocht ik een doosje handgemaakte Kampense sigaren voor haar en ze was er zichtbaar blij mee toen ik ze haar gaf. Een paar weken later kwam ik met Somchit, mijn tolk Soek tegen en kon ik haar vragen hoe de sigaren gesmaakt hadden. Er bleek echter een heel ander verhaal achter te zitten.

 

Een jaar eerder was zij begonnen met het bouwen van een huis. Volgens de locale traditie moet je bij de eerste steenlegging (eigenlijk paalzetting) een boedhistische ceremonie organiseren om de geesten van het land te informeren wat je van plan bent.

 

Waarschijnlijk uit geldgebrek of omdat ze er zelf niet in geloofde, had ze dit nagelaten. Maar sinds ze in het nieuwe huis woonde, had ze last van hoofdpijn en buikpijn. Ze had de monniken van haar lokale “wat” (= boedisten klooster) geraadpleegd en deze hadden haar verteld dat de lichamelijke klachten veroorzaakt werden door de geesten van het land waar haar huis op stond omdat ze ontevreden waren dat ze niet waren geinformeerd over de bouwplannen.

 

Op de vraag wat ze kon doen om de geesten weer gunstig te stemmen, antwoordden de deskundige monniken dat ze hen een sigaartje van een goed merk moest aanbieden. Het probleem is dat er in Laos geen goede sigaren te koop zijn. Vandaar het enigszins onverwachte verzoek.

 

Toen ik haar vroeg hoe de geesten een sigaar konden roken, antwoordde ze dat de monnik dat voor ze deed. Ik kreeg toen een vaag vermoeden dat de monnik een liefhebber was van goede sigaren en op deze wijze gratis een doos goede sigaren geregeld had.

 

Op mijn vraag of de klachten ook verdwenen waren was haar antwoord uiteraard positief.

 

De mens steekt maar vreemd in elkaar.