Madame Rose

Madam Rose was de vrouw van meneer Rose, de Franse Ambassadeur in Laos.

Zij was ongeveer de helft jonger dan hij en dat is vaak de oorzaak van onbevredigde behoeftes, waar een oplossing voor gezocht moet worden.

Meneer Santi is de eigenaar van het hotel Villa Santi, het vroegere Villa de la Princesse, dat onder het communistische regime van naam moest veranderen.

Hij was getrouwd met de kleindochter van de laatste Koning van Laos die onder mysterieuze omstandigheden in een heropvoedingskamp is overleden (Lees Stalking de Elephant King??).

Zij had op dezelfde kostschool gezeten als Koningin Elisabeth van Engeland en ze hadden nog regelmatig contact met elkaar. In het juiste seizoen ging ze forel vissen bij Phil en Lizzie in Schotland.

 

Nu ging het met de liefde tussen meneer Santi en prinses ???? niet erg goed en toen Madame Rose eens een weekend in Luang Prabang doorbracht logeerde zij in Villa Santi en zoals je al vermoedde warden zij verliefd op elkaar en ontstond ere en bloeiende affaire.

 

Nu is de afstand tussen Vientiane,.de standplaats van een ambassadeur en Luang Prabang hemelsbreed ongeveer 200 km of het dubbele via de weg en dat is schier onoverbrugbaar voor het jonge verliefde paar. En daar moest dus een oplossing voor bedacht worden.

 

Gelukkig was er aan de overkant van de Mekong een schitterend koninklijk watje (boedhistisch tempel complex) dat in een zeer vervallen staat verkeerde.

 

Mme Rose kwam toen op het heldere idee om zich als redder van dit gebouwen complex op ter werpen. Zij organiseerde fondsen van Franse bedrijven voor de restauratie en toen de fondsen geworven waren moesten de restauratie werkzaamheden natuurlijk van dichtbij gevolgd worden en dit vereiste haar frequente aanwezigheid in Luang Prabang.

 

De wat werd keurig gerestaureerd. Op een informatie bord bovenaan de trap die leidt van de rivier naar de Wat, staat de geschiedenis van de restauratie en de bedrijven die fondsen hebben bijgedragen.

 

De liefde vervaagde net als het informatie bord bij de Wat met de geschiedenis van de restauratie en de stakeholders, een er van was Mme Rose